Egzotyczna guawa: korzyści, jak używać


Owoc guawa to słodki owoc, który podbił cały świat dzięki niezwykłemu smakowi. Dziś dowiesz się, jakie są jego zalety i jak prawidłowo je jeść. Drzewo rośnie w tropikalnych regionach Ameryki i Azji, owoce można jeść zarówno świeże, jak i służą do przygotowywania napojów, deserów i sosów. Guawa pojawiła się w Meksyku, a następnie roślina została znaleziona na Bahamach, Indiach i Bermudach.Jak wygląda guavaplody mogą mieć różne kształty-okrągłe, jajowate lub gruszkowate, o średnicy 5-10 Cm. Skóra jest cienka, żółta, czasem z czerwonawym odcieniem. Miąższ może być biały lub pomarańczowo-różowy, w zależności od odmiany, i zawiera dużą ilość nasion. Po spróbowaniu tego owocu zawsze rozpoznajesz go po silnym słodkim zapachu.Guawa: dobroczynne właściwościten owoc zaskoczy Cię swoimi dobroczynnymi właściwościami, teraz powiemy ci o nich.Sok z guawy i owoce są świetne dla osób odchudzających się. Ma bardzo mało kalorii i tłuszczu, więc 200-400 gramów guawy dziennie tylko przyspieszy utratę wagi i poprawi samopoczucie.Zapobiega starzeniu się. Owoc zawiera dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i chorobom nowotworowym.Źródło witaminy C. zaletą guawy jest to, że 100 gramów owoców zawiera 228 mg tej witaminy, najwięcej w warstwie znajdującej się tuż pod skórką. Dzięki witaminie C Twój organizm będzie odporny na infekcje, zapobiega procesom zapalnym.Zawiera flawonoidy. Guawa zawiera flawonoidy, takie jak beta-karoten, likopen, luteina i kryptoksantyna. Związki te mają właściwości przeciwutleniające i pomagają zachować zdrowie. Wzmacniają również błony śluzowe i skórę.Witamina K. zawierają dużą ilość potasu, nawet więcej niż banany. Potas jest niezbędnym składnikiem komórek, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i liczbę uderzeń serca.Obecność likopenu. Pomidory również mają tę substancję,ale guawa ma 2 razy więcej. Zapobiega uszkodzeniom skóry i chroni ją przed działaniem promieni ultrafioletowych. Ponadto likopen zapobiega rakowi prostaty.Jak wybrać i przechowywać guaww strefie tropikalnej ten owoc dojrzewa przez cały rok, ale jest przywożony do nas niedojrzały. Kupując, zwróć uwagę na skórę, nie powinna być na niej żadnych uszkodzeń ani plam. Jeśli owoce są zbyt twarde, umieść je obok bananów lub jabłek, co przyspieszy dojrzewanie. Dojrzałe owoce można przechowywać przez tydzień w temperaturze pokojowej. Możesz także przechowywać guawę w lodówce.Jak jeść zdrowojak jeść guawę? Umyj owoce pod bieżącą wodą, aby usunąć kurz i brud. Jeśli owoce są świeże, można je jeść ze skórką. Przytnij górę, a następnie pokrój owoce w kliny.Wskazane jest spożywanie świeżej guawy, dzięki czemu można cieszyć się jej naturalnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Możesz również zrobić z niego świeży sok w blenderze lub sokowirówce. Guawa jest doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych. Robi się z niego galaretki, dżemy, marmolady i sosy.Kaloryczność w 100 gramach owoców zawiera 68 kalorii, z czego 14 to węglowodany, 2 to białka. Guawa nie zawiera cholesterolu, więc owoce mogą być spożywane przez osoby na diecie i diabetyków. https://slottica-casino.com/ to najbardziej ekscytujące kasyno online na świecie. Zagraj w swoje ulubione sloty, gry stołowe i nie tylko, korzystając z bonusu powitalnego 100% aż do 1000$!